Wat is je droombaan…

Vorige week tijdens een kleine uitvaart vanuit het Afscheidshuis Amsterdam kreeg ik van de beheerder een kopje thee, dit labeltje zat aan het theezakje… “Wat is je droombaan?”

Genietend van het mooie afscheid dat plaatsvond, dronk ik mijn kopje thee. Later die dag dacht ik terug aan het labeltje.

Werken in de uitvaartbranche zal voor velen niet klinken als droombaan. Voor mij is dat het wel. Waarom is dit dan mijn droombaan? Het is een vak waarbij je altijd heel dichtbij mensen staat. De nabestaanden komen terecht in een periode die niet de gemakkelijkste is.

De combinatie om dichtbij de mensen te kunnen zijn en hulp te kunnen bieden bij het regelen van een uitvaart maakt het een bijzondere en waardevolle baan.

Het is fijn om mensen te kunnen ontzorgen in een tijd waarin zij over veel zaken moeten beslissen waar ze gelukkig niet dagelijks mee te maken hebben. Voor mij is dat anders, het is mijn werk en ik kan daarom goed overzien en advies geven in de korte tijd die met een uitvaart gepaard gaat.

Het werk bestaat natuurlijk uit meer dan contact met de familie van de overledene. Het begint bij de zorg voor de overledene, het contact met allerlei locaties, zoals uitvaartcentra, afscheidshuizen, kerken, restaurants en ga zo maar door. Daarnaast is een belangrijke taak het verzorgen van mooi en persoonlijk rouwdrukwerk.

Iedere keer zijn er ook in uitvaartland nieuwe ontwikkelingen. Op zoek naar de juiste leveranciers van kisten of manden. Nieuwe producten die een toegevoegde waarde hebben bij een uitvaart. Er komt meer bij dan alleen het regelen van de uitvaart en ook dat is waardoor het zo’n bijzondere baan is.

Het betekent soms ook bij nacht en ontij op pad en zelfs dat maakt het werk mooi. Het is namelijk nooit hetzelfde, een mens is niet hetzelfde en een familie is dat ook niet. Dus dag en nacht klaar staan, is een bijzondere manier van service verlenen.

Mijn antwoord op de vraag van het theelabeltje:

Uitvaartondernemer zijn is mijn droombaan. Mensen helpen in een moeilijke en verdrietige tijd, zorgen dat zij na de uitvaart terugkijken op een persoonlijk en bijzonder afscheid, dat is wat mijn werk zo mooi maakt!