‘Bloemen houden van mensen’, zeggen ze…

…maar bloemen betekenen meer. Wij mensen houden zeker ook heel veel van bloemen, ik in ieder geval wel. Nu heb ik het geluk dat ik ook een man heb die van bloemen houdt en dan ook regelmatig met prachtige bossen thuiskomt!

Wanneer we afscheid nemen van iemand van wie we veel houden, nemen we ook vaak bloemen mee. Als steun en troost voor de directe nabestaanden, maar misschien juist ook wel voor de overledene zelf. Blijk van laatste eerbetoon.

Inmiddels zijn bij vele bloemisten naast de traditionele rouwboeketten ook hele moderne stukken verkrijgbaar. Rouwwerk met bloemen waar de overledene van hield, of misschien juist als symbool van liefde of als een herinnering aan een diep gekoesterde hobby. Mooi dat op alle fronten binnen uitvaartland wordt meegedacht aan vernieuwing. Soms passen vernieuwingen beter bij een familie dan de tradities van ‘vroeger’.

Bloemen zijn mooi bij een afscheid, maar geven ook een betekenis aan een herinnering. Afgelopen december, bij de herdenkingsavond ‘Herdenken voor iedereen’, heb ik een grote bloembak op de begraafplaats van Landsmeer neergezet. De bezoekers van deze avond die daar belangstelling voor hadden, konden een bloembol planten. Een herinnering op die avond aan bijvoorbeeld je vader of moeder, je man of je vrouw, je broer of je zus of misschien een goede vriend of vriendin, omgezet in een prachtige narcis of tulp in deze lente. Een teken van een nieuwe periode, nieuwe kracht of moed om weer verder te gaan.

Kijken naar een prachtige bloem kan je weer even een zetje geven, weer even laten glimlachen met hopelijk een mooie herinnering aan degene die je zo ontzettend mist.