Asbestemming

Steeds meer mensen willen na hun dood gecremeerd worden in plaats van te worden  begraven. Na een begrafenis wordt er meestal een grafsteen op het graf geplaatst.
Maar wat doe je met de as van een overleden dierbare?

Na de crematieplechtigheid blijft de as van de overledene nog 30 dagen in het crematorium. Dit is een regel die in de Wet op de Lijkbezorging is opgenomen om ondoordachte beslissingen te voorkomen.

Inmiddels zijn er vele mogelijkheden voor de asbestemming. Natuurlijk kan men kiezen voor het uitstrooien of de as bewaren in een sierurn. Deze kan worden bijgezet in een urnenmuur op de begraafplaats, maar as kan ook worden verwerkt in een sieraad, in een kunstobject en zelfs in een tatoeage.

Deze week kwam ik een andere optie tegen, een waterurn.

Het principe van de waterurn is een bronzen bol die regenwater doorlaat. In de bol is ruimte voor de as van 2 overledenen.

Je plaatst de waterurn op een gewenste plaats, waarna de urn de as met behulp van regenwater geleidelijk aan de aarde toevertrouwt. Je kunt de urn plaatsen waar je maar wilt. Het plekje in de tuin waar overdag de meeste zon is, bij het bankje waar jullie regelmatig zaten, tussen een zee van bloemen, op een prominente plek in het gazon, naast het kabbelende water van de vijver…

Ook is het mogelijk om de urn op een bestaand graf van een reeds eerder overleden dierbare te plaatsen.

Een mooie manier om langzaam afscheid te nemen van de as van een geliefde en toch blijft de herinnering bestaan door de prachtige bronzen bol.

Meer informatie over deze asbestemming is te vinden op www.waterurn.nl

Zoals aangegeven zijn er vele manieren om de as van een overleden een bestemming te geven. Wij informeren je graag over de verschillende mogelijkheden. Wil je informatie of misschien een brochure van de waterurn ontvangen, stuur dan even een mail naar info@nandanijstad.nl of bel naar 06-52889955